Dobrodošli u Pollino Agrar d.o.o.

POLLINO AGRAR d.o.o. je jedan od savremenih proizvodjača i isporučilaca kvalitetnih jabuka u Srbiji. Nas cilj je da proizvodimo i ponudimo jabuke koje su u skladu sa standardima i zahtevima najsofisticiranijih tržišta.
Proizvodnja jabuka visokog kvaliteta počinje u našem voćnjaku koji se nalazi u podnožju Fruske Gore i prostire na površini od 20 ha, sa tendencijom širenja na jos 30 ha u narednih nekoliko godina.

Dobrodošli u Pollino Agrar d.o.o.

POLLINO AGRAR d.o.o. je jedan od savremenih proizvodjača i isporučilaca kvalitetnih jabuka u Srbiji. Nas cilj je da proizvodimo i ponudimo jabuke koje su u skladu sa standardima i zahtevima najsofisticiranijih tržišta.
Proizvodnja jabuka visokog kvaliteta počinje u našem voćnjaku koji se nalazi u podnožju Fruske Gore i prostire na površini od 20 ha, sa tendencijom širenja na jos 30 ha u narednih nekoliko godina.

Gala

Gala

Ukus

Ona je kremasto žuta, hrskava i sočna, sa blago slatkastom aromom.

Voće

Jabuka je manje i srednje veličine okruglog oblika. Pokrivena je tankom, glatkom žutom korom sa blagim crvenim prugama.

Poreklo

Jabuke GALA su otktivene ukrštanjem Zlatnog delišeza i Kidd’s Orange Red na Novom Zelandu 1934. Komercijalna distribucija i u Evropi i u Americi je počela 1962.

Granny smith

Granny smith

Ukus

Granny Smith jabuke kiselkastog ukusa, sočne i hrskave teksture sa prijatnom aromom. To je omiljena vrsta za većinu koji vole jabuke kiselkastog ukusa.

Voće

Jabuke su veće veličine i okruglog oblika. Imaju čisto zelenu koru često poprskanu sitnim belim tačkicama. Ova vrsta je takođe poznata kao „Zelena jabuka“.

Poreklo

GRANNY SMITH jabuka je otkrivena kao slučajna sadnica u Australiji 1868.

Golden delicious

Golden delicious

Ukus

Jabuke Zlatni delišez imaju sladak ukus, sočne su i hrskave sa veoma prijatnom aromom i zdravom(dobrom) voćnom kiselinom.

Voće

Jabuke su srednje i li velike, izdužene, simetrične i jedinstvenog oblika. Boja ove vrste se kreće od zelenkasto-žute do zlatno žute.

Poreklo

Zlatni delišez je otktiven 1890 kao sadnica i Zapanoj Virdžiniji, USA. Masovna proizvodnja ove vrste jabuka je počela 1914 i danas je prisutna svuda šitom sveta.

Reddelicious

Reddelicious

Ukus

Crveni delišez je hrskava,sočana, slatka jabuka sa jedinstvenom aromom.

Voće

Jabuka je srednje i veće veličine, izdužena i ima pet različitih rebara u svom jezgru.Boja se kreće od svetle do tamno crvene, ali neki klonovi mogu imati sorte u boji.

Poreklo

Veoma stara vrsta otkrivena kao slučajan uzorak u Ajovi (USA) 1872

ORGANSKA OBLAČINSKA VIŠNJA

ORGANSKA OBLAČINSKA VIŠNJA

Poreklo

Višnja je počela da se uzgaja na prostorima Turske i Grčke. Višnja je nastala ukrštanjem već kultivisane domaće slatke trešnje sa divljim kiselim vrstama

Karakteristike

Višnja poseduje visoku ujednačenost krupnoće ploda, ujednačeno sazrevanje, lako odvajanje od peteljke, slatko nakiseli ukus ostaje stalno prisutan, a sadržaj vode se kreće od 82 do 86 odsto. Osim vode, svaka višnja u plodu sadrži zavidne količine šećera, organskih kiselina, tanina, pektina, mineralnih materija, vitamina C, B1, B2, PP i karotina.

Vreme berbe

Zavisi od namene plodova, odnosno ako su plodovi namenjeni preradi, po pravilu se beru u punoj zrelosti. Plodovi namenjeni za upotrebu u svežem stanju (konzum) beru se između fiziološke i pune zrelosti. Optimalna berba je od juna meseca.

Gala

Ukus

Ona je kremasto žuta, hrskava i sočna, sa blago slatkastom aromom.

Voće

Jabuka je manje i srednje veličine okruglog oblika. Pokrivena je tankom, glatkom žutom korom sa blagim crvenim prugama.

Poreklo

Jabuke GALA su otktivene ukrštanjem Zlatnog delišeza i Kidd’s Orange Red na Novom Zelandu 1934. Komercijalna distribucija i u Evropi i u Americi je počela 1962.

Granny smith

Ukus

Granny Smith jabuke kiselkastog ukusa, sočne i hrskave teksture sa prijatnom aromom. To je omiljena vrsta za većinu koji vole jabuke kiselkastog ukusa.

Voće

Jabuke su veće veličine i okruglog oblika. Imaju čisto zelenu koru često poprskanu sitnim belim tačkicama. Ova vrsta je takođe poznata kao „Zelena jabuka“.

Poreklo

GRANNY SMITH jabuka je otkrivena kao slučajna sadnica u Australiji 1868.

Golden delicious

Ukus

Jabuke Zlatni delišez imaju sladak ukus, sočne su i hrskave sa veoma prijatnom aromom i zdravom(dobrom) voćnom kiselinom.

Voće

Jabuke su srednje i li velike, izdužene, simetrične i jedinstvenog oblika. Boja ove vrste se kreće od zelenkasto-žute do zlatno žute.

Poreklo

Zlatni delišez je otktiven 1890 kao sadnica i Zapanoj Virdžiniji, USA. Masovna proizvodnja ove vrste jabuka je počela 1914 i danas je prisutna svuda šitom sveta.

Reddelicious

Ukus

Crveni delišez je hrskava,sočana, slatka jabuka sa jedinstvenom aromom.

Voće

Jabuka je srednje i veće veličine, izdužena i ima pet različitih rebara u svom jezgru.Boja se kreće od svetle do tamno crvene, ali neki klonovi mogu imati sorte u boji.

Poreklo

Veoma stara vrsta otkrivena kao slučajan uzorak u Ajovi (USA) 1872

ORGANSKA OBLAČINSKA VIŠNJA

Poreklo

Višnja je počela da se uzgaja na prostorima Turske i Grčke. Višnja je nastala ukrštanjem već kultivisane domaće slatke trešnje sa divljim kiselim vrstama

Karakteristike

Višnja poseduje visoku ujednačenost krupnoće ploda, ujednačeno sazrevanje, lako odvajanje od peteljke, slatko nakiseli ukus ostaje stalno prisutan, a sadržaj vode se kreće od 82 do 86 odsto. Osim vode, svaka višnja u plodu sadrži zavidne količine šećera, organskih kiselina, tanina, pektina, mineralnih materija, vitamina C, B1, B2, PP i karotina.

Vreme berbe

Zavisi od namene plodova, odnosno ako su plodovi namenjeni preradi, po pravilu se beru u punoj zrelosti. Plodovi namenjeni za upotrebu u svežem stanju (konzum) beru se između fiziološke i pune zrelosti. Optimalna berba je od juna meseca.

SKLADIŠTENJE ULO

ULO (Ultra Low Oxygen – Vrlo Malo Kiseonika) atmosfera

DCA (Dynamic Control Atmosphere – Dinamička Kontrolisana Atmosfera)

Je kao što i sam naziv kaže je proces dinamičke promene količine kiseonika u komori. Proces ovog principa skladištenja je kreiranje komore koja ima vrlo malu koncentraciju kiseonika O2 I to manje od 0,5% I sa koncentracijom uglen-dioksida CO2 manjom od 1%. U takvim uslovima voće radikalno menja svoj metabolizam.

U normalnoj atmosferi koja je oko 20,8% sastavljena od kiseonika O2 sećer C6H12O6 se skladišti u voću, zbog efekta disanja se sjedinjava sa kiseonikom i to u formuli izgleda ovako:

C6H12O6 + O2 = CO2 + H2O + Toplota

Secer + kiseonik = Ugljen Dioksid + Voda + Energija

Metabolizam

Suština kontrolisane armosfere je da smanji procenat kiseonika u komori tako da metabolizam voća se uspori I tako produži njegov život.

Koristeći stres sa drastičnim smanjenjem kiseonika prouzrokuje sa jedne strane, proces čuvanj, a a sa druge strane menja disanje u skladu sa sledećom formulom:

C6H12O6 + O2 (manje ili isto od 0,5%) = C2H5OH + CO2 + Aldehidi

Šećer + ultra malo kiseonika = alcohol + ugljen dioksid

Fermentacija

Ovo je razlog zašto je važno da se rade analize alkohola u pulpi direktno iz uzorka soka, jer fermenaticja kreće kada procenat O2 padne ispod 1%. I ovo je jedini i najsigurniji način analize prouzrokovane stresom.

Po završetku Prvog stresa O2 se vraća na 1 – 1,2% I u tim uslovima voće počinje da polako diše bez stresa i čuva se bez rizika. Jednom kad alcohol nestane Druga stresna faza počinje u istom cilju produžetka čuvanja. Isti princip se koristi kao I kod Prve stresne faze itd….. Dozvoljeno je u toku čuvanja 3 puta raditi stres posle čega se voce vraća u uslove gde se nivo O2 vraća na preko 1%.

Zašto jabuka iz Srbije

Povoljni klimatski uslovi uz izuzetan kvalitet zemljišta omogućavaju zdrav potencijal za uzgoj i proizvodnju voća vrhunskog kvaliteta koji se u potpunosti može ostvariti snažnim investicijama u poljoprivredni sektor.

Ostale prednosti srpskog tržišta uključuju:

  • Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom (bez carina).
  • Povlašćeni tretman srpskih proizvoda na tržištima Evropske unije (bez carina)
  • Odlični klimatski i zemljišni uslovi
  • Blizina ključnim tržištima i dovoljno razvijena distributerska struktura

Zašto POLLINO AGRAR

Vrhunska oprema i profesionalni pristup u vođenju našeg voćnjaka, gde smo uključili najbolje prakse i način vođenja poslovanja uzgajivača iz Južnog Tirola i drugih vodećih evropskih regija za proizvodnju jabuka, garantuju najviši kvalitet finalnog proizvoda.

Uz tehnologije za smanjivanje rizika koju primenjujemo u svojoj proizvodnji (sistem protivmrazne i protivgradne zaštite i sistem za navodnjavanje „kap po kap“) u mogućnosti smo da predvidimo količinu prinosa, a samim tim i količinu jabuka za isporuku.